Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η ανακριβής ομιλία


.......«Ξέρετε» είπε ο/η κονσέρβα φασόλια λίγο διστακτικά «η ανακριβής ομιλία είναι ένα από τα κυριότερα αίτια διανοητικής ασθένειας στους ανθρώπους».
«Ε;»
«Βεβαίως. Η παράλογη συμπεριφορά των ανθρώπων οφείλεται συχνά στην ανικανότητα τους να αντιλαμβάνονται σωστά την πραγματικότητα. Και κάθε φορά που χρησιμοποιούν μια λέξη σλαγκ με γενική και αόριστη σημασία στη θέση των λέξεων που θα περιέγραφαν με ακρίβεια ένα συναίσθημα ή μια κατάσταση , περιορίζεται αυτόματα ο προσανατολισμός τους προς την πραγματικότητα, χάνονται ακόμη περισσότερο , βυθίζονται στα ομιχλώδη έλη της αλλοτρίωσης και της σύγχησης.»
Ο τρόπος που τον/την κοίταζαν οι άλλοι έκαναν τον/την κονσέρβα φασόλια να συνεχίσει. « Η λέξη φίνος, λόγου χάρη , έχει ακριβείς εννοιολογικές αποχρώσεις. Φίνος σημαίνει εκλεπτυσμένος, εξευγενισμένος, ραφιναρισμένος. Η λέξη αυτή μας είναι πολύτιμη για να περιγράψουμε ένα άρωμα, ένα λεπτοδουλεμένο τεχνούργημα ή το γούστο κάποιου. Όταν όμως χρησιμοποιείται γενικά και σε ακατάλληλες περιπτώσεις όπως γίνεται με την σλαγκ, η ίδια αυτή λέξη αποκρύπτει την αληθή φύση του πράγματος ή του συναισθήματος το οποίο υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.Μετατρέπεται σε μια λέξη σφουγγάρι , που αν την στύψεις βγάζεις νοήματα με τους κουβάδες και ποτέ δεν ξέρεις πιο είναι το σωστό. Όταν κάποιος λέει ότι μια ταινία είναι φίνα ,τί εννοεί; Ότι είναι κωμική ή τραγική ή αγωνιώδης ή ρομαντική , ότι διακρίνεται για την ωραία φωτογραφία , την καλή ηθοποιία , το έξυπνο σενάριο , την επιδέξια σκηνοθεσία ή οτι η πρωταγωνίστρια έχει εκπληκτικό ντεκολτέ; Η σλαγκ χαρακτηρίζεται απο μια οικονομία , μια αμεσότητα που είναι οπωσδήποτε ελκυστική, απο την άλλη μεριά όμως υποβαθμίζει την εμπειρία διότι την τυποποιεί και τη διαχέει. Κρέμεται ανάμεσα στην ανθρωπότητα και στον πραγματικό κόσμο σαν ένα ... ένα πέπλο. Η σλαγκ κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ηλίθιους, και η ηλιθιότητα τελικά τους κάνει τρελούς......

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΦΤΑ ΠΕΠΛΩΝ (Skinny Legs and All) του ΤΙΜ ΡΟΜΠΙΝΣ


Μήπως πρέπει να παιδέψουμε περισσότερο την ομιλία μας;

1 σχόλιο:

  1. Φίλε, αυτό είναι το αγαπημένο μου βιβλίο. Σ'ευχαριστώ γι αυτή σου την αναφορά, μου έφτιαξες την μέρα...
    Keep walking... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή